: : Latest Story by Putera Hyriel : :




Instagram

Bersama Cikgu Husna Mentalaah Ilmu




Instagram

Tutorial : Menambah background dan border di tajuk post



_>>Assalamualaikum<<_
hye semue,, (sme jerp intro) huhu forget it! hari nie hyriel rajin plak nak buat tuto blog untuk korang semue,,, tutu kalini hyriel nk ajar cmne nk tambah b/ground & border di tajuk post

1. Login ke dashbord > Klik design > Klik edit HTML

2. Sila cari code di bawah..guna Ctrl F
.post-title {
 kalau tak jumpa cari ni plak
.post h3 {
#kalau tak jumpa sebijik macam di atas, cari yang lebih kurang macam di atas.. lain template lain coding..faham ke sayang?

3. Kalau dah jumpa sila copy code di bawah dan paste DI BAWAH code yang u all cari tadi..
background: #000000 ! important;
Ini adalah untuk membuat background di tajuk post/entry..#000000 u all boleh tukar ikut warna yang korang suka.

4. Jika tak suka letak background dan just nak bolder sahaja..tak perlu paste code background: #000000 ! important; tapi korang kena copy dan paste sahaja code ini
border: 1px solid #F21515;
 di bawah .post-title {macam u all cari tadi..faham tak?


1px untuk ketebalan bolder, lagi banyak nombor lagi tebal
solid boleh diganti dengan dotted atau dashed
#F21515 code warna..ubah ikut kesesuaian

5. Kalau korang nak letak dua-dua benda ini just copy paste code di bawah..dekat BAWAH code .post-title { yang u all cari tadi.

background: #000000 ! important;
border: 1px solid #F21515;
 6. Faham? sila preview sebelum SAVE..

nota hidung : Oppss kalau nak letak background URL just replace background: #000000 ! important; dengan code ini
background: url(URL GAMBAR ANDA) repeat;
 Tak jadi? sila komen..menjadi komen juga!! hahaha...

Nota Tambahan :



Tambahan kalau nak border cantik-cantik boleh letak code border dibawah:

background: #000000 ! important;
border: 1px solid #F21515;
code border 


Ganti kan code border dgn contoh dibawah


-moz-border-radius-bottomright: 50px;
border-bottom-right-radius: 50px;

-moz-border-radius-bottomright: 50px 25px;
border-bottom-right-radius: 50px 25px;

-moz-border-radius-bottomright: 25px 50px;
border-bottom-right-radius: 25px 50px;

-moz-border-radius: 1em 4em 1em 4em;
border-radius: 1em 4em 1em 4em;

-moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
border-radius: 25px 10px / 10px 25px;


-moz-border-radius: 35px;
border-radius: 35px;



_>>Uke Selamat Mencuba<<_

Read More

Tutorial : Cara Membuat Kotak Blockquote



_>>Assalamualaikum<<_
hye semue,,hari nie hyriel nak share dengan korang cara nak buat kotak Blockquote... senang jer kot,,rase nyer ader yang dah taw,,,, saper yang x taw,, korang boleh ikot step yang hyriel bagi nie


    CARA 1 : ( templete berbeza, so coding pun berbeza..harap maklum )

1.Login ke Blogspot, clik design/ layout > Edit HTML 

2. Lepas itu, sila cari code di bawah.. gunakan Ctrl F untuk memudahkan pencarian
.post-body {
3. Sila Copy code di bawah dan paste kan di ATAS code .post-body { seperti yang u all cari tadi
.post blockquote { background-image:url(URL GAMBAR BACKGROUND BLOCKQOUTE); -moz-border-radius-topleft: 10px; -moz-border-radius-bottomright: 10px; padding: 6px; Border: 3px solid #FF0080; margin:1em 20px; }
 4. Code yang i warnakan MERAH, boleh la ditukar mengikut citarasa.

5. URL GAMBAR BACKGROUND BLOCKQOUTE boleh la direplace dengan URL u all

6. Save


CARA 2 :Memandangkan ramai yang tak boleh test cara di atas..so Hyriel akan ajar coding ini pula..sila ambil perhatian ye.. 

1.Login ke Blogspot, clik design/ layout > Edit HTML

2. Lepas itu, sila cari code di bawah.. gunakan Ctrl F untuk memudahkan pencarian
.post blockquote {
 3.Copy dan pastekan code di bawah, di bawah  .post blockquote {

background: url(URL image);
border-top: 1px dashed #000000;
border-left: 1px dashed #000000;
border-right: 1px dashed #000000;
border-bottom: 1px dashed #000000;
 4. Sila letakkan URL anda di URL image 
5. 1px adalah ketebalan : lagi banyak nombor lagi tebal, dashed boleh diubah kepada solid atau dotted.
6. Save.. Sila tinggal komen selepas mencuba!!



Read More

Filem Man Sewel Datang KL Full Movie


_>>Assalamualaikum<<_
hye semue,, laa nie hyriel nak share dengan korang movie baru,,, kelakar la jugak,,, hehe lepas hyriel masokkn citer baik giler hari tuwh,,, sekarang hyriel dah masokkan cerita baru,, korang bace la sinopsis nyer dulu.. pastuwh kalau berminat boleh tonton skali~


Sinopsis Man Sewel Datang KL : Osman/Man, pemuda yang berperwatakan gila-gila datang ke Kuala Lumpur dan tinggal bersama rakan sekampungnya, Salim. Salim banyak mempengaruhi Man tentang kehidupan di ibu kota. Menerusi Salim juga, Man berkenalan dengan Nadia, seorang bekas model.

Man tenggelam dalam jerat cinta Nadia, segala kemahuan Nadia diturutkan dan dia sanggup berhabis wang ringgit memenuhi kehidupan Nadia yang serba mewah itu. Bagaimanapun Man akhirnya menyedari sesuatu yang tidak kena apabila Nadia meminta wang sebanyak RM250,000 untuk dijadikan modal perniagaan.

Dalam masa yang sama, Man tidak lagi mendapat bantuan kewangan dari ibunya di kampung menyebabkan beliau terpaksa berdikari untuk meneruskan kehidupan di Kuala Lumpur.

Man kemudiannya pulang ke kampung untuk menemui ibunya dan kekasih hatinya Siti Khadijah yang telah lama ditinggalkan. Malangnya Siti Khadijah telah menjadi milik orang kerana Man memungkiri janji cinta mereka dahulu.

Sekembalinya Man ke Kuala Lumpur, Man mengenali pula seorang gadis, Salbiah yang menjadi mangsa ragut. Mereka berdua menjadi sahabat yang saling membantu.Suatu hari Man terserempak dengan Leman, orang kampungnya yang mengusahakan kedai makan di Kuala Lumpur. Leman menasihati Man agar berwaspada dengan Salim kerana dikhuatiri Salim terbabit dalam kegiatan jenayah.

Bagaimana Man mahu berhadapan dengan Salim? Adakah benar tuduhan yang dilemparkan kepada Salim? Saksikan hero sewel ini yang cuba menyelongkar kebenaran yang tersembunyi dengan cara gila-gilanya.

DETAILS MAN SEWEL DATANG KL
Tarikh Tayangan : 31 Mei 2012
Pengarah : Abdul Rahman Adam (Fdam)
Penulis skrip : Abdul Rahman Adam (Fdam)
Penerbit Eksekutif : Dato’ Ismail Abdur Rahman & Hamizi Mat Juah @ Mat B.K.T
Penerbit : Rafiecca Md Radzi & Dzulhailee L’ Akhbar
Terbitan : Work Move Productiion Sdn. Bhd
Pelakon : Shuib Sepah, Siti Sarah Raisudin, Julia Ziegler, Razali Hussain, Rafidah Ibrahim, Rosnah Mat Aris, Zaibo, Rosli Rahman Adam & Chef Yang Jamil
Penampilan Khas : May


Jom Tonton : KLIKSINI
Read More

Tutorial : Centerkan Header



_>>Assalamualaikum<<_
hye semue,,hari nie nak ajar korang semue cara2 nak centerkan header,, hyriel taw,,ramai yang dah taw,, xper,,, hyriel nk gak ajar,,, saper yang xnk boleh get out from here.. nk hyriel tolong?? KLIKSINI
hehehe,, dah3,, boleh follow tuto hyriel ni k..

CARA PERTAMA

1. Dashboard > Design > Edit Html

2. Tekan Crtl + F , dan cari kod kat bawah ni :
#outer-wrapper {
 3. Pastu , bawah kod yang korang carikan tadi tuh , ada kod ni kan ??

background:#FFFFFF;
width: 1000px;
 *Itu pun , sebagai contoh jer~
4. Makna nyer , outer wrapper tuh . 1000px taw ?? Korang nyer ,tak tahu lah .

5. Tapi , tak siap lagi ni . Then , korang cari pulak kod ini..
#header-wrapper {
 6. Dah jumpa kan ?? Pastikan width dekat header dengan outer wrapper tu sama .So korang punya header akan jadi center la .

7 . Preview dulu . Dah jadi , baru SAVE ok ? :)






CARA KEDUA

1. Dashboard > Design > Edit Html

2. Tekan Ctrl + F , cari :
/* Content
3.  Lepas tu , copy kod kat bawah ni , then paste ATAS kod yang korang carikan tadi tu  .
.Header img {
  margin-$startSide: auto;
  margin-$endSide: auto;
}
 4. Paham ke tak ? if korang tak paham , tengok contoh ni :

.Header img {
margin-$startSide: auto;
margin-$endSide: auto;
}
/* Content
----------------------------------------------- */
 5 . Preview dulu . Kalau jadi , SAVE yerk ^_^


Read More

Tutorial : Double Underline



_>>Assalamualaikum<<_
hye semue,,, laa nie hyriel nk share dengan korang cara2 nak buat underline.. ko paham x per yang hyriel nk wat nie? haa,, bile kowang wat line kn,, nanti ader double line,, lebih kurang camtuwh lah,,, kalau korang berminat meyh3x!! ikot tuto nie...

1. Log in > Dashboard > Design > Edit Html > tick Expand Widget Template

2. Tekan Ctrl +F dan cari kod ini : (kalau tak jumpa tu , pakai manual je!:)


/* Header 
 3. Copy kod kat bawah ni pulak :

u {
text-decoration:underline;
border-bottom: 2px dotted #FF0080;
padding: 0px;
}
 4. Paste kod yang telah di copy ATAS kod /* Header

5. Edit tulisan bewarna purple mengikut citarasa masing² .

**Contoh : dotted boleh ditukar dengan >> solid
                : #FF0080 boleh ditukarkan dengan kod color yang korunk suka :)

6. Kalau dah siap and menjadi , bagitaw Hyriel ;)



Read More

Filem Baik Giler Full Movie


_>>Assalamulaikum<<_
hye semue,, hari nie hyriel nak share dengan korang movie yang agak baru lah,,, malas lah nak citer panjang,, korang boleh bace sinopsis dyer k :)


Sinopsis: Baik Giler mengisahkan Afik lakonan Zizan yang mengalami tekanan perasaan selepas adik angkatnya, Amy (Farhanna Qismina) meninggal dunia dalam kemalangan.Afik yang masih trauma dimasukkan ke hospital selepas dikatakan cuba mencederakan rakan sepejabatnya, Kimi (Awie), namun dibenarkan pulang selepas disahkan dirinya sekadar mengalami tekanan.Dia cuba melupakan segala kejadian, selain menjalin hubungan dengan gadis bernama Suraya (Farawahida). Hakikatnya dia masih dibelenggu tekanan apabila sering tersalah sangka apabila menganggap orang lain menuduhnya gila, hanya kerana mengatakan dirinya `Baik Giler’.Pada anggapan Afik istilah `baik giler’ bermakna seseorang yang baru baik daripada gila dan apabila istilah tersebut diucapkan padanya ia merupakan suatu penghinaan buat dirinya. Pada hal istilah `baik giler’ merupakan suatu slanga masyarakat bermaksud suatu pujian kepada seseorang yang terlalu baik sikapnya.Pada masa sama, disebabkan hasutan Joe (Esma) yang mendakwa kemasukan semula Afik ke pejabat mereka akan memporak-perandakan keadaan, Kimi meminta kekasihnya, Diana (Fazurina), mengenakan Afik.Dalam filem ini Kimi digambarkan sebagai watak yang sering memburuk-burukkan Afik sebagai orang yang masih gila.

Jom Tonton : KLIKSINI
Read More

Tutorial : Letak Shadow Di Border Blog


_>>Assalamualaikum<<_
hye semue,, sekarang nie hyriel nak tunjuk kn korang cara2 nak letak shadow di border blog,,, Tutorial ini sesuai dengan blog yang menggunakan template designer "Simple"

Ikut Step di bawah yer :
1. Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Template

2. Tekan Ctrl F atau F3 . cari kod ini .content-inner {

3. Dah jumpa ? Copy kod ini pulak ..
-moz-border-radius: 35px;
border-radius: 35px;
-moz-box-shadow: 0 0 6px 6px #000000;
-webkit-box-shadow: 0 0 6px 6px #000000;
box-shadow: 0 0 6px 6px #000000;
 4. Paste di bawah kod ini .content-inner {


**Warna merah untuk ketebalan shadow..
**Warna biru ikut suka korang lahh nak guna warna apa. Nak tukar. KLIK SINI
Nota : Jika sesiapa yang tak jumpa kod yang kena cari , korang punya template memang tak sesuai dengan tutorial ini .  Terima kasih :)

5. Cuba PREVIEW dulu . menjadii tak .?

6. Kalau jadi , SAVE terus :)

Read More

Fadhilat Solat Terawih


_>>Assalamualaikum<<_

Harap korang boleh nampak dengan jelas ye :) 

Sama-sama lah kita menunaikan Solat Tarawih beramai-ramai :) Memang banyak kelebihannya dalam 30 hari ni . Banyak kan beribadat dan melakukan amalan mulia di bulan Ramadhan ini ya :)

Read More

Tutorial : Post Tittle Background


_>>Assalamualaikum<<_
hye semue,,hari nie hyriel nak share degn korang cara2 nak letak background kat post tittle~ haa..mesti ramai yang dah taw kan? xper,,hyriel nak gak ajar korang,, huhu sebelom tuwhkorang taw tak per tuwh backgroung post tittle? hak3... 


haaa.. nie lah die,,, kalau nk blajo bole sajer~

1. Log in --> Design --> Edit Html

2. (Tekan Ctrl+F) Search .post h3 { kalau tak de , cari ini  h3.post-title {

3. Kalau tak jadi kod dua2 yg kat atas niyh... korang boleh paste kod di bawah ini kat bawah h4 }

 4. Copy and paste code ni di bawah .post h3 { ataupun dibawah h4 }


  border:0px dashed #cc99cc;
    text-align: center;
    margin:.5em 0 .5em;
    padding:0 0 4px;
    font-size:140%;
    font-weight:normal;
    line-height:1.2em;
    background:url(URL BACKGROUND);
    color:$titlecolor;
    }

4. Bagi sesiapa yang mencari kod ini >>  h3.post-title {

Korang paste kod ini di bawah kod yang korang carikan tu ok ?:)
 border: 3px solid #C0C0C0;
background: url(URL BACKGROUND); 
 Yang hyriel tulis tulisan warna merah tu en , korunk gantikan dengan URL background yang korang suka.
5. Preview dulu . !

6. Then,Save template! :)





Read More

Happy Birthday Amira





_>>Assalamualaikum<<_
hye semua.. nak taw hari ni hari per? hari nie hari yang istimewa buat salah seorang kawan hyriel iaitu Nur Amira Binti Abidin.. pada tanggal 18 Jul 2012.. hahaha hyriel jadi orang yang ke 4 wish birthday dyer,,bkn nk bangge la kan,, tp tuwh yang sering kawan2 hyriel rebot kn,, nk kne ucap sape yang paling cepat,,huhu uke la, nk di jadikn cerita,, petang tadi hyriel dgn kawan2 buat majlis birthday utk miera,, kat D'rasa Impian Labis... 


taraaaa.. cantik x kek nyer.. kitorang share beli,,huhu tu baru betol di name kn kawan,, tp makan,, miera lah yang belanjer,,huhu sedap gak lah kek nie,,huhu kalau nk tempah boleh lah bitaw,,huhu (promote) baru RM38 je kot,,murah3X!!! huhu thnx to Aqila,, Fadzreen, Zulaikha,, Siti,, dan yg paling pnting Amiera... sudi jepot hyriel dtg ke majlis uwh,,walaupon hyriel ader share,,hehehe  hyriel suke betul tengok owg potong kek,, bab mase kite potong kek,, mak hyriel kate kite boleh niat dlm hati,, ape2 yang kite impi kn,,,

wahh,,,niat ape la tuwh~
haaa... nihah... nasib bek hyriel sempat pesan,,sebelom potong kek uwh,,, pasang niat,, hehehe tengah berniat latuwh,,, best kn potong kek,, tp hyriel dah lepas kot,,huhu xper2,, taon depan ader lagi kn... heheh tapi, hyriel ader gak potong kek tadi ,,, mase dah nk settle majlis,,hehe saje2 nak menyebok,,, ala,, biasa lah tuwh, teringin sangat,, buat muke tebal je lah,,, 

hehee nie bukan nak potong saje nie,, nk tapau separuh,,huhu
alamak... ngah carik lilin ker? dah tue,, xyah kot..hehehe

nie lah antare yang hadir

alah,,ngade2 nyer,,, nak suap bagai,,, 

nak balik pon sempat snp ag,,, ak plak yang jdik mangse~




hehehe,,, kurang minat bergambar la kawan.. bab tuwh nyorokan muke,,huhuhu segan jerk,,, hahaha sekurang nye merasa lah lagi potong kek walaupon kek orang,,hehe uke lah,, cukop kot sampai sini,, papehal pon hyriel nk ucapkn 




Selamat hari Jadi kepada Amira bagi tahun yang 19,, (tue dah) hehehe MOga panjang umor dan rezeki yang sentiasa dimurah kn,, semoge berjaya dalam STPM 2012.. "caiyok3x!!! jadi anak yang solehah dan dengor kate,, lo x nanti ak pial telinge,,huhu

Read More

Up To Date




_>>Assalamualaikum<<_
hye semue,, dah lame hyriel x update hyriel nyer blog kn?? huhu bukan hyriel lnsong x bukak hyriel nyer blog,, tapi hyriel sebok update & renovate hyriel nyer blog,,, tambah la sikit - sikit kan,, baru leh maju,, huhu (maju ker??)  pape pon sesiape yang sudi lawat blog hyriel nie,, terus kn lah usaha anda,, sebab hyriel akan sentiasa update cerita2 baru,, movie2 melayu yang baru~ dan citer2 owg putih lah,,hehehe tapi hyriel sedih lah,,, cerita mat salleh uwh hanya boleh di download sahaja~ tak pe,, hyriel akan cuba usaha kan untuk dapat kan care nak tonton movie English secare on9,, nanti pape hal hyriel update post baru untuk korang semua taw~  lagi pon sekarang nie internet dah semakin lambat dan semakin menguji kesabaran hyriel.. tapi nasib hyriel nie org yang penyabar~ tetttttt (penyabar ker?) hehehe hanya tuhan jerk yang tahu!! huhu uke lah,, hyriel sedia kan link movie yang korang boleh servay k,,, cerita owg putih la yer.... 

Piranha 3DD (2012)
Sleeper (2012)
Men In Black 3 (2012)
Snow White And The Huntsman (2012) 
Batmunk (2012)

_>>Selamat Menonton & Mendownload<<_
Read More

Filem Aku Kau & Dia Full Movie


_>>Assalamualaikum<<_
hye semue,, hari nie hyriel nk share dgn korang movie baru yang hyriel dah list kn dlm blog hyriel.. boleh la korang usha2 ke risik2 ke,,hehehehe pepehal pon ko bace dulu sinopsis dyer k~



Sinopsis Filem Aku, Kau Dan Dia .

Filem ini mengisahkan tentang harapan seorang gadis bernama Mia yang kehilangan tunangnya Ilhan dalam kemalangan jalanraya. Untuk mengubat kerinduan pada arwah tunangnya, Mia mencipta sebuah lagu yang didedikasikan untuk Ilhan.

Kemudiannya, Mia pula mengalami kemalangan dan koma selama 2 minggu. Mia kehilangan lagu yang diciptanya untuk Ilhan dalam kemalangan tersebut. Pulih dari koma, Mia cuba untuk mendapatkan ingatannya kembali kepada nota lagu yang diciptakan untuk Ilhan.

Namun Mia gagal berbuat demikian. Mia kembali ke tempat di mana dia mengalami kemalangan dengan harapan dia dapat mengingati kembali nota lagu tersebut. Di sana dia terjumpa Izlan seorang pemuzik jalanan yang bermain muzik di kawasan tersebut.

Izlan memainkan lagu kegemaraan Ilhan. Melalui pertemuan itu, Mia dan Izlan kemudiannya menjadi semakin rapat. Di situ bermulalah konfiik dalam hidup Mia. Ingatan dan cintanya masih kuat pada tunangnya. Adakan Izlan cinta baru Mia? Mampukah Mia mencipta kembali lagu untuk Ilhan?

Jom Tonton : Klik
Read More

Filem Hanya Aku Cinta Kau Seorang Full Movie


_>>Assalamualaikum<<_
hye semue,, jumpe lagi kite dalam blog Putera Hyriel ni~ haa,, hyriel nak bitaw jerk kat korang yang hyriel dah masokkn dah movie baru untuk korang tonton or download,, pape hal pon ko bace dulu la sinopsis dyer k~


Sinopsis Hanya Aku Cinta Kau Seorang

Mengisahkan seorang wanita yang bernama MURNI yang sedang dalam kembara mencari ‘soulmate’. Murni dipaksa oleh kawan baiknya, MUKHLIS dan STACY untuk mencari teman lelaki di dalam sebuah laman sesawang ‘Meet Soulmate’. Walaupun Murni tidak mempercayai lelaki yang dikenali di dalam internet, namun kerana paksaan dia menurut.

Murni sebenarnya menyukai Mukhlis, sahabat sehidup sematinya tetapi kecewa kerana dia menyangka Mukhlis homoseksual yang sedang bercinta dengan AYIM. Dengan galakan dari Mukhlis dan Stacy, Murni akhirnya menemui seorang lelaki bernama IQWAL. Murni menyenangi Iqwal, namun satu insiden telah menyebabkan Murni tersalah anggap yang Iqwal juga seorang homoseksual.

Murni merasa sangat kecewa dan berputus asa terhadap lelaki, apatah lagi apabila dia mengetahui tentang kecurangan FELIX, suami Stacy. ZIZI, adik kepada Iqwal bersungguh-sungguk menjejaki Murni untuk menjelaskan perkara yang sebenarnya kerana dia mengetahui yang abangnya telah jatuh cinta pada Murni. Ketika inilah Ayim pula tampil dan menjelaskan pada Murni yang Mukhlis sebenarnya bukan songsang seperti yang disangkakan oleh Murni selama ini. Mukhlis amat mencintai Murni namun dia tak mahu berterus terang kerana dia takut akan kehilangan Murni.

Jom Tonton : Klik
Read More

Filem Mael Lambong Full Movie


_>> Assalamulaikum <<_
hye semue,,, hyriel dah update dah post baru,,, movie baru,, skang nie hyriel dah masokkan movie x bape nk baru lah,,huhu MAEL LAMBUNG.. haa,, mesti ader yang belom penah tonton kn? xper ape2 pon,, korang bace dulu lah sinopsis ni yer~


Sinopsis: Mael Lambung (Zizan Razak) merupakan seorang penarik kereta yang cukup dikenali di Kuala Lumpur. Hidupnya mula berubah dan menjadi kelam kabut apabila bertemu dengan Maria (Juliana Evans) yang meminta pertolongan darinya untuk menyelamatkan diri daripada penjahat.

Pelarian mereka untuk menyelamatkan diri membawa Mael dan Maria ke Terengganu yang juga kampung halaman Mael. Rupa-rupanya Mael telah lama meninggalkan negeri kelahirannya ini kerana membawa diri.
Di kampung, Mael kembali bertemu dengan Rozie (Shenthy Feliziana), bekas kekasihnya yang kini telah bergelar tunangan kepada Tiger (Taiyudin Bakar). Konflik mula timbul apabila Tiger tidak menyenangi kepulangan Mael kerana cemburu dengan hubungan yang pernah terjalin di antara Mael dan Rozie sebelum ini.
Penjahat memburu Maria kerana mahukan mikrocip yang mengandungi maklumat tender projek kerajaan itu akhirnya dapat menjejaki mereka di Terengganu. Apakah yang berlaku seterusnya?

Jom Tonton : KLIK
Read More

Filem Jiwa Taiko Full Movie


_>>Assalamualaikum<<_
hye semue hari nie hyriel nak share dgn korang,,,, hyriel dah masokkn movie baru that is JIWA TAIKO,, huhu pepehal korang bace lah dulu sinopsis dye k (n_n).


Sinopsis filem Jiwa Taiko
Jiwa Taiko mengisahkan tentang percintaan, persahabatan dan pertelingkahan. Kisah Jiwa Taiko bermula dengan seorang pemuda yang bernama Firman yang baru keluar daripada penjara ditangkap kerana melakukan jenayah bersama Pinto dan hanya Pinto dapat melepaskan diri daripada ditangkap.

Pinto adalah rakan Firman yang dikenali ketika Firman baru menjejakkan kaki ke Kuala Lumpur. Setelah Firman dikeluarkan dari penjara dan dijemput oleh Kak Pora iaitu rakan yang dikenali ketika dia di dalam penajara. Firman dibawa ke sebuah rumah yang dinamakan Wiracinta.

Di dalam rumah ini terdapat beberapa orang penghuni seperti Lara, Apple, Monika, Freez, Heidy, Haikal dan Tomi. Mereka adalah kawan yang sangat rapat dan selalu menjalani latihan silat bersama-sama. Perhubungan mereka menjadi semakin rapat seperti adik beradik dan muncul lagi seorang rakan yang bernama Trisya.

Trisya adalah seorang gadis kota yang sangat cantik. Firman mula jatuh hati kepada Trisya dan tanpa disedari, Lara terdahulu menaruh hati kepada Firman daripada Trisya. Lara sangat kecewa selepas Firman memberitahu kepadanya tentang dia telah melauhkan perasaan cintanya kepada Trisya dan Trisya menerimanya.

Selepas itu, Lara melarikan diri lalu terjumpa seorang pemuda bekas rakan Firman iaitu Pinto. Lara mengikut Pinto duduk di apartment mewah dan mereka terlanjur. Firman dan rakan yang lain mencari Lara kerana mereka rasa sangat risau setelah Lara tidak pulang. Freez memarahi Firman kerana tidak menghargai Lara sepenuhnya kerana Freez tahu Lara menaruh hati kepada Firman. Tanpa disedari Lara telah mengandungkan anak Pinto. Lara melarikan diri daripada Pinto kerana Pinto memaksa Lara menggugurkan kandungan.

Lara bersembunyi di suatu tempat yang sunyi lalu dijumpai oleh rakanrakannya. Lara dibawa pulang ke rumah Wiracinta dan dijaga dengan baik setelah mereka tahu yang Lara sedang mengandungkan anak Pinto. Firman dan rakan lain membawa Lara Ke Klinik untuk menggugurkan kandungan tetapi Lara tidak sanggup dan terus memeluk Firman.

Trisya mahu memutuskan hubungannya dengan Firman kerana bagi Trisya Firman patut bersama Lara di dalam keadaan Lara yang memerlukan orang di sampingnya. Firman tidak dapat menerimanya tetapi Firman hanya mengikut kehendak Trisya.

Pinto datang ke Wiracinta untuk mengambil Lara tetapi dihalang oleh Firman dan rakan-rakan. Pinto berjaya mengambil Lara, Kak Pora ditikam oleh pengikut Pinto. Firman dan rakan yang lain terus mengejar Pinto sehingga ke tempat Pinto dan bertarung. Setelah bertarung Firman mengambil Lara dan terus ke pantai bersama rakan-rakan yang lain. Setelah beberapa hari Pinto datang untuk membalas dendam, Pinto menyerang Firman dan mereka bergaduh sehingga Pinto mati di tangan Firman. Di dalam masa yang sama Lara selamat melahirkan anak. Selepas beberapa bulan berlalu mereka menjadi satu keluarga yang bahagia.

Kesalahannya mungkin menyebabkan Firman dipenjara tapi ia juga bakal mengubah hidupnya. Trisya yang sudah lama ingin dicintai, bertemu dengan seorang lelaki yang disangka berupaya menyintainya sepenuh hati.

Manakala Friz pula lelaki yang suka hidup bebas dan Lara pula mahu berusaha dengan caranya yang tersendiri.


FILEM: Jiwa Taiko
ARAHAN: Osman Ali
PELAKON: Remy Ishak, Diana Danielle, Nadiyatul Nissa, Bront Palarae
GENRE: Aksi Drama

JOM TONTON : : KLIK

Read More

Tak Taw apa yang die nak?



_>>Assalamualaikum<<_ 

Hye semue,,, dah lame gak hyriel x update post dlm blog ni,, smpai dah berabok dah,,he3,, bukan pe lah kan,, hyriel bz sikit,, sebok perperang dgn pompuan yang tak taw malu lg,,, ha,, ni hyriel nak masok citer la kan,, hari tuwh,,, hyriel mcm biase lah,, servay fb hyriel,,jalan2 kat wall owg,, like sane like sini,, komen sane komen sini,, tetibe hyriel terbace satu status tuwh,, sape yang tulis??? hyriel kenal sape yang tulis,, tp hyriel rase hyriel xde pape dgn dyer n hyriel rse hyriel xde masalh dgn dyer la kot~ uke3,,, nk taw ker per yang dyer tulis? 


" baru couple sebulan dah nak belagak, die belom tahu perangai ko boleh lah,, nanti bile dye dah taw mesti dyer tak tahan punyer,, sedangkan kawan baik ko pon ngate2 ko kat belakang,, adik beradik ko pon x suke dgn ko,, aku yakin lah " 
                                                                                           (Dah diubah suai sikit~ original
                                                                                            copy x sempat nak copy,
                                                                                            tapi x lari lah maksud nyer )

 hah lebih kurang camni lah dyer tulis,,, mmg lah die x mention nme hyriel kat situ,, tp setiap point dlm ni mmg ade kne mengene dgn hyriel... hyriel taw,, xpe lah,,, hyriel x berape pasti ape tujuan dyer,,, oleh kerane syaitan menguasai hyriel la kan,,, hyriel pon update status baru kat fb,, yg berbunyi begini 
ko minah,,, jgn la nak jeles,,, ko dh ngan lebam n pendek uwh dah ar,, hahaha jgn nk jeles dgn owg len,, lo stakat mate duitan cm ko,, ingat ko leh thn lame ker?hahahaha sesuai la ko dgn ex ko tu dlu,, sowang kaki rembat,, ko plak kaki kikis,,hahahah budus~
hehehe,, yela,,  kan hyriel dah kate,,mse ni syaitan menguasai diri hyriel..huhu  tapi hyriel pon x mention kan nme dyer,, tp oleh kerane dyer mkn cili dye lah terase pedas nyer~ suatu hari tuwh dyer bagi mesej kat fb hyriel dgn menggunakan fn AKAK dyer,,, takot la tuwh~ hehehehe tapi hyriel xleh lah nk btaw kat sini,, cume hyriel masih tertanye2 ape motif dyer? ape yang dyer nak? dyer yang start dulu,, tp dyer kate hyriel yang ganggu dyer? hyriel x penah amek taw pon pasal dyer dgn bf dyer,,, hmmm sekarang nie hyriel cume boleh buat diam jep... bukan mengaku kalah,, tp hyriel mengalah~ uke lah,, cukop lah sampai sini,,, xnk lebih2,, t kontroversi~ salam
Read More

Iniesta Pemain Terbaik Euro 2012



Pemain Sepanyol, Jerman, Portugal dan Itali mendominasi skuad EURO 2012 yang diumumkan awal pagi tadi yang mana Andres Iniesta dinobatkan selaku pemain terbaik kejohanan.

10 pemain adalah dari pasukan Sepanyol yang mendominasi 23 pemain terbaik kejohanan sementara naib juara, Itali menguasai bahagian penjaga gol, pertahanan dan penyerang.

Cristiano Ronaldo juga tersenarai di bahagian serangan manakala Gerrard selaku wakil tunggal England berada di bahagian tengah.

Senarai penuh skuad 23 Eropah:


Penjaga gol: Buffon (Ita), Casillas (Spa), Neuer (Ger)
Pertahanan: Pique (Spa), Coentrao (Por), Lahm (Ger), Pepe (Por), Ramos (Spa), Alba (Spa)

Pemain tengah: De Rossi (Ita), Gerrard (Eng), Xavi (Spa), Iniesta (Spa), Khedira (Ger), Busquets (Spa), Ozil (Ger), Pirlo (Ita), Xabi Alonso (Spa)

Penyerang: Balotelli (Ita), Fabregas (Spa), Ronaldo (Por), Ibrahimovic (Swe), Silva (Spa)
(n_n)


Read More

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "

© 2011 Warkah Dari Putera Hyriel, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena