: : Latest Story by Putera Hyriel : :




Instagram

Bersama Cikgu Husna Mentalaah Ilmu




Instagram

Perubahan status hidup yang menarik



Assalamualaikum
Salam satu Malaysia.. Hye semuaa blogger yang diluar sana.. Dulu hyriel merupakan seorang pelajar yang perlu patuh kepada undang-II sekolah..tapi kini hyriel berjaya melepasinyadengan jayanya.. Selepas tamat saja menduduki peperiksaan tempoh hari.. hyriel terus mendapatkan kerja sambilan.. tak jaoh pun hanya di sebuah pekan yang kecil.. hyrieel mula berkhidmat sebagai bar tender di sebuah cafe yang bernama coffee corner.. Not bad la.. sebab hyriel pernah berkhidmat dengan cafe ni dulu,,tapi cawangan yang berlainan..

Pada mula nya hyriel rasa tertekan sebab di tocer dengan senior la kononnya.. padahal hyriel dulu kerja di cafe tersebut... mungkin kerana staff yang lain cemburu kerana pada hari pertama hyriel bekerja,, hyriel telah berkhidmat sebagai bar tender di sana.. Situasi nya tak sma dengan suasana dulu.. kebanyakan staff disana hanya dari kaum cina.. sehingga hyriel jadi tertekan dengan karena mereka yang suka mengata kami yang bebangsa melayu dalam bahasa cina... hmm mentang-II kami tak faham.. 

Nampak tak sekejap saja hyriel telah berubah status hidup dari seorang pelajar kepada seorang pekerja yang setia,,cewwahh.. Bukan nak bangga diri,, tapi rasa nya kerja hyriel lebih perfect dari leader cafe tu,, mungkin sebab tu lahdia madang tak puas hati dengan kerja hyriel... Sebenarnya hyriel tak kisah langsung dengan sikap diorang.. yang penting hyriel dah jumpa kenalan baru,, iaitu kakshu, aiman , shafiq , jc , panjang dan Agus... cuma pada mula nya hyriel kurang selesa sikap jc yang turut serta staff cina lain mengata kitorang yang melayu nie... tapi lama kelamaan dia ok,,,cuma suka dengki hyriel jup... 

Untung la die dengan gaji yang besar tambahan bf dia yang kaya... hari kelmarin dia ada tnya hyriel berapa harga samsung galaxy sIII.. tup3x!!! semalam bf dyer dah hadiahkan dia sempena hari natal..UNTUNG LER!!!  Dia menangis kot..yela sape yang tak happy kan dapat handphone yang canggih camtu... sape dikalangan korang yang nak bagi hyriel handphone canggih?? hahaha tak pa lah..hyriel boleh beli sendiri..hehehe  btw hari ni hyriel cuti... dan nak rehat dan balas dendam waktu fb dgn blogging nie.... Selamat Hari Natal... 
Read More

Apa Kaitan Gangnam Style Dengan Ramalan Kiamat Nostradamus


Assalamualaikum

Apakah hubungan antara ramalan kiamat akan berlaku esok dengan fenomena Gangnam Style milik penyanyi Korea Selatan, Psy?
Menurut ramalan kontroversi Nostradamus, jika angka klip video Gangnam Style mencecah satu bilion penonton, maka kiamat akan berlaku.

Siapa sebenarnya Nostradamus? Dia ialah penyair, peramal astrologi yang lahir di Perancis pada 1503. Namanya sangat terkenal selepas beberapa ramalannya menjadi kenyataan.

Beberapa ramalannya yang terkenal dan terbukti tepat ialah Revoulsi Perancis, Kebakaran di London, kematian Puteri Diana, kematian John F Kennedy dan tragedi pengeboman di Nagasaki, malah tragedi serangan 11 September di New York.

Berdasarkan turutan rekod itulah, dunia mulai cemas dengan ramalan dunia akan berakhir atau kiamat yang dijangka berlaku ketika penonton Gangnam Style di YouTube mencecah angka satu bilion. Mengapa Gangnam Style dan mengapa angka satu bilion? Berikut ialah ramalan Nostradamus mengenai akhir zaman.


“From the calm morning, the end will come when of the dancing horse the number of circles will be nine,” Nostradamus, 1503.

“From The Calm Morning dirujuk oleh peramal sebagai negara Korea Selatan sebagaimana negara itu mendapat jolokan Calm Morning dalam bahasa Inggeris.

Dancing Horse? Jelas sekali yang dimaksudkannya ialah Gangnam Style yang sememangnya berasal dari Korea Selatan. Bagaimana dengan maksud “Circle Will Be Nine?” Ungkapan ini masih diperdebatkan. Beberapa peramal berkata maksudnya ialah angka kosong iaitu jumlah penonton YouTube yang mengakses klip video Gangnam Style. Ia bermakna angka satu bilion yang memiliki sembilan kosong (bulatan) sama dengan ungkapan Nostradamus. Dalam erti kata lain apabila diterjemahkan kesimpulannya dalam bahasa Melayu, ramalan Nostradamus bermaksud: “Dari Korea Selatan, kiamat akan berlaku ketika tarian kuda menunjukkan bulatan hingga sembilan.” Jadi, apakah ramalan Nostradamus bakal terbukti? Apa pun, ketika ini klip video Gangnam Style sudah ditonton sebanyak 971,518,818 dan kelihatan terus bertambah.
Read More

SEMAKAN KEPUTUSAN PMR 2012

Assalamualaikum
PMR 2012 | Tahniah diucapkan kepada adik-adik yang telah bertungkus lumus membuat persediaan untuk peperiksaan PMR yang lepas, dan kini bersedia untuk melihat hasil usaha adik-adik sekalian
Menurut Berita Harian, dilaporkan seramai 30 ribu calon mendapat semua gred A dalam Peperiksaan Penilaian Menengah Rendah,PMR. Namun jika dilihat pada peratusan gred A dalam semua mata pelajaran bagi PMR 2012, didapati menurun sebanyak 0.85% iaitu seramai 3,797 calon menjadi 30,474 orang pada tahun tersebut, berbanding tahun 2011 seramai 34,271 calon gred A.
So untuk itu, bagi memudahkan adik-adik, abang kakak, ibu ayah untuk melihat keputusan peperiksaan anak-anak anda, boleh ikuti cara dibawah ini.

Semakan online PMR :
Pergi ke laman web sapsnkra.moe.gov.my.
Klik pada semakkan ibu bapa.
Masukkan no kad pengenalan calon PMR.
Pilih jenis sekolah rendah/menengah
Tekan semakkan laporan   

Semakan secara SMS :
Taip PMR < angka giliran > ke 15888

contoh :
PMR 970527105755 AZ005Z055 ke 15888
 Boleh disemak bermula jam 10 pagi, 19 Disember 2012 sehingga 11.59 malam, 25 Disember 2012

Kalau rasa korang bukan Budak PMR.. Hyriel suggest kan korang KLIKSINI atau SINI dan SINI
Read More

Drama Dendam Sarakit Episode 01-13



Sinopsis Drama Dendam Sarakit
“Dendam Sarakit” mengisahkan cinta seorang isteri yang tidak kesampaian akibat dirogol dan dibunuh ketika suaminya, Rafiq pulang ke Kuala Lumpur melawat ibunya, Puan Mariam selepas beberapa bulan mereka berkahwin. Rafiq (Zain Hamid) ditugaskan oleh majikannya di sempadan Malaysia / Thailand. Dia telah bertemu dengan Sarakit (Fouziah Gous), seorang gadis berketurunan Siam. Walaupun hubungan cinta Rafiq dan Sarakit tidak direstui oleh ibu Rafiq, Puan Mariam (Datin Noniswara), mereka telah berkahwin dan berjanji untuk sehidup semati walaupun apa halangan yang datang.
Rafiq yang bimbang dengan keadaan isterinya yang sedang berbadan dua telah bergegas pulang. Puan Mariam kecewa dengan sikap anaknya yang ingkar dengan kehendaknya supaya meninggalkan Sarakit. Puan Mariam sanggup menggunakan khidmat bomoh dan berpakat dengan Dina (Sharifah Sakinah) untuk memisahkan Rafiq dan Sarakit. Dalam diam-diam, Dina telah mengikut Rafiq pulang.
Rafiq pulang ke pangkuan Sarakit tanpa menduga tragedi yang sudah menimpa ke atas Sarakit. Mereka menjalani hidup seperti biasa. Penduduk kampung digemparkan oleh beberapa kejadian aneh. Mereka sering terserempak dengan hantu tenggek. Pada waktu yang sama, perogol Sarakit didapati mati seorang demi seorang dalam keadaan yang mengerikan. Ramdi (Adam Shah) yang turut berada di tempat kejadian semasa Sarakit dirogol pada malam peninggalan Rafiq telah meninggalkan kampung kerana takut dengan hantu Sarakit.
Sementara itu, Puan Mariam juga diganggu oleh lembaga yang menyerupai wajah Sarakit. Dengan bantuan Ustaz Hambali (Dato’ Zamshuri Ramli), Puan Mariam berjaya dipulihkan malah Ustaz Hambali juga mendapat alamat bahawa sesuatu yang buruk telah berlaku pada Rafiq. Justeru, Ustaz Hambali telah pergi ke tempat tinggal Rafiq dan Sarakit.
Sejak kedatangan Ustaz Hambali, Sarakit sering kelihatan resah. Dia merayu kepada Rafiq agar Rafiq jangan berubah hati walaupun apa yang akan berlaku. Sarakit juga meminta agar Rafiq menjaga anak mereka dengan baik. Ustaz Hambali mendedahkan perkara sebenar kepada Rafiq bahawa Sarakit telah mati. Qarin Sarakit telah dipuja dan menguasai badan Dina untuk bersama Rafiq. Namun, demi cintanya kepada Sarakit, Rafiq berjanji akan terus tinggal bersama Sarakit sambil menunggu kelahiran anak mereka.
Ramdi muncul semula di kampung. Apakah Ramdi akan menceritakan kejadian rogol yang dilakukan oleh Jali, Keol, Gato dan Tat? Apakah pula kaitan Pak Bado dengan kematian Sarakit? Berjayakah Ustaz Hambali memisahkan Rafiq dan Sarakit serta memulihkan semangat Rafiq? Apakah yang akan terjadi kepada Dina?
Tonton Online
DRAMA DENDAM SARAKIT EPISOD 01 - klik sini
DRAMA DENDAM SARAKIT EPISOD 02 - klik sini
DRAMA DENDAM SARAKIT EPISOD 03 - klik sini
DRAMA DENDAM SARAKIT EPISOD 04 - klik sini
DRAMA DENDAM SARAKIT EPISOD 05 - klik sini
DRAMA DENDAM SARAKIT EPISOD 06 - klik sini
DRAMA DENDAM SARAKIT EPISOD 07 - klik sini
DRAMA DENDAM SARAKIT EPISOD 08 - klik sini
DRAMA DENDAM SARAKIT EPISOD 09 - klik sini
DRAMA DENDAM SARAKIT EPISOD 10 - klik sini
DRAMA DENDAM SARAKIT EPISOD 11
DRAMA DENDAM SARAKIT EPISOD 12
DRAMA DENDAM SARAKIT EPISOD 13
Read More

Filem Pontianak VS Orang Minyak Full Movie




Sinopsis Pontianak VS Orang Minyak

Pontianak VS Orang Minyak mengisahkan pergolakan hidup dua ekor hantu yang baru saja berkecimpung di dalam dunia kehantuan. Ponti merupakan seekor pontianak lelaki yang amat dibenci oleh pontianak-pontianak lain kerana sepatutnya semua pontianak datang dari golongan wanita.

Omi pula seekor orang minyak lembut yang amat memeningkan kepala orang-orang minyak lain yang ditugaskan untuk menunjuk selok belok menjadi seekor orang minyak kepada beliau. Walaubagaimanapun, ujian terakhir mereka merupakan cabaran yang sangat hebat apabila mereka dihantar untuk mencari mangsa di sebuah kampung yang dipanggil Kampung Puaka.

Malangnya Kampung Puaka ini dipenuhi oleh orang-orang yang tidak takut akan hantu. Mereka ini tergolong daripada golongan pawang, bomoh dan juga hantu-hantu yang telah bertaubat. Kampung Puaka juga telah dipasang “pendinding sakti” dimana semua hantu tidak dapat masuk ke dalam kawasan kampung itu.

Kampung Puaka menerima penduduk kampung yang baru iaitu Saodah dan dua orang anak perempuannya, iaitu Bunga Cinta Kasturi dan Bunga Cinta Melur. Ponti dan Omi merancang untuk menyerang kedua – dua anak perempuan Saodah, tetapi, sebaliknya, mereka telah jatuh cinta kepada mereka. Ponti jatuh cinta dengan Bunga Cinta Kasturi, manakala, Omi pula jatuh cinta dengan Bunga Cinta Melur.

Ini membuatkan mereka mengambil keputasan untuk menukar rancangan mereka, Ponti akan menyerang Bunga Cinta Melur dan Omi akan menyerang Bunga Cinta Kasturi. Tetapi, mereka berdua telah dihalang sesama sendiri dan menyebabkan mereka berdua bertelingkah.

Dalam pada masa yang sama, terdapat perebutan kuasa untuk menjadi ketua Kampung Puaka antara ketua Kampung Puaka dan adik iparnya sendiri, Sudiro. Tetapi, oleh kerana Pak Rejab adalah seorang yang lebih berpengalaman, Sudiro terpaksa mengikut cakap Pak Rejab. Ini membuatkan Sudiro tidak puas hati dengan Pak Rejab, dan telah membelot kampungnya sendiri dengan membuat perjanjian dengan ketua Orang Minyak, dan Ratu Pontianak.

Apa akan jadi kepada nasib penduduk Kampung Puaka? Yang lebih penting, apa akan jadi kepada Ponti dan Omi? Adakah mereka berdua akan menjadi hantu yang sejati?

Filem Pontianak VS Orang Minyak :
Pengarah : Afdlin Shauki
Penulis Skrip : Afdlin Shauki

Pelakon Pontianak VS Orang Minyak:
Nabil,Johan Raja Lawak,Sharifah Shahirah ,Sharifah Amani,Afdlin Shauki ,Harun Salim Bachik ,Black Kopi O (Raja Lawak) ,Lana Nordin ,Khir Rahman ,Adibah Noor ,Isma Hanum ,Nur Atirah Rahani ,Fizz Fairuz,Tepet Raja Lawak

Fara Fauzana,Noh Hujan,Dr. Azizan,Vanidah Imran,Dira Abu Zahar,Ozlyn Watie,Mak Jah

JOM TONTON : KLIKSINI


Read More

Filem Istanbul Aku Datang Full Movie

Jom terjah filem romantik nie... pasti korang semua suke teramat kan filem romantik camni?? lets go..






Sinopsis filem Istanbul Aku Datang

Istanbul Aku Datang mengisahkan pelajar kolej, Lisa yang mahu membuktikan dia mampu menjadi isteri baik kepada tunangnya. Ia termasuk sanggup terbang ke Istanbul untuk bertemu tunangnya yang mengikuti pengajian dalam bidang perubatan di sana.

Dalam pengembaraannya di Istanbul, Lisa dapati bukan mudah mencari cinta sejati hinggalah dia bertemu dan jatuh hati dengan seorang artis yang menetap di sana.


Istanbul aku datang merupakan filem yang diarahkan oleh Bernard Chauly yang dibintangi oleh pelakon utama seperti Lisa Surihani,Beto Kusyairy,Tomok,Aizat dan ramai lagi.Pembikinan filem ini 100% di Istanbul,Turki.Filem ini juga dijangka menemui penonton pada tahun 2012 yang berkonsep romantik komedi.

JOM TONTON : KLIKSINI


Read More

SINAR CAHAYA AYAT KURSI



Dlm sebuah hadis, ada menyebut perihal seekor syaitan yang duduk di atas pintu rumah. Tugasnya ialah untuk menanam keraguan di hati suami terhadap kesetiaan isteri di rumah dan keraguan di hati isteri terhadap kejujuran suami di luar rumah. Sebab itulah Rasulullah tidak akan masuk rumah sehingga Baginda mendengar jawapan salam dari isterinya. Di saat itu syaitan akan lari bersama-sama dengan salam itu.

Hikmat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-hadis:

1) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi bila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

2) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada dalam lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

3) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, dia akan masuk syurga dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT akan memelihara rumahnya dan rumah-rumah disekitarnya.

4) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap shalat fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur, setiap perbuatan orang yang benar, pahala nabi2, serta Allah melimpahkan rahmat padanya.

5) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya – mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

6) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang, Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid..

7) Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.

Dari Abdullah bin ‘Amr r.a., Rasulullah S..A..W. bersabda,

“Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat…”

“Utamakan SELAMAT dan SIHAT untuk Dunia-mu, utamakan SOLAT dan ZAKAT untuk Akhirat-mu”

Subhanallah…
Read More

Berapa Ek Harga Blog Korang??


kowang tahu tak...blog yang kowg sayang, bukak hari-hari nie
sebenarnya mempunyai harga macam benda-benda yang lain
tapi kowang tahu ke??
harga blog kowag nie brapa??

ala watpe ceta panjang2 kat kowag mcm la kowg nie rajin sangat baca blog. Hyriel
pendekkan ceta kowag klik jew laa SINI
hah xsusah pn 3saat kowg dah tahu ( lau line laju laa )..nie kalau ikaa
ceta panjang pun mcam la kowag nk dengar kan
abis air liur hyriel nie hahh pengotor tol la....

selamat mencuba...
Read More

Doa Untuk Kekasih



Ya Allah ya Tuhanku..
Seandainya dia menjadi milikku
Tercipta untukku
Dekatkanlah dia padaku
Satukanlah hatinya dan hatiku
Tetapkanlah kemesraan antara kami
Agar kebahagiaan ini abadi….

Ya Allah ya Tuhanku….
Seandainya telah Kau takdirkan dia
Bukan milikku
Bawalah dia jauh dari pandanganku
dan peliharalah diriku dari kekecewaan….

Ya Allah ya Tuhanku….
berikanlah diriku kekuatan
melontarkan bayangannya ke dada langit
agar ku rasa bahagia
walaupun tanpa dirinya
gantikanlah yang telah hilang
tumbuhkanlah kembali yang telah patah
meskipun tak sama dengan dirinya
seandainya dia datang menemuiku
cinta itu adalah cinta sejati dan satu
seandainya dia tidak datang menemuiku
anggaplah cinta itu tak wujud dari awal lagi…..

Ya Allah ya Tuhanku….
pasrahkanlah apa yang Engkau takdirkan
adalah yang terbaik untukku
kerana Engkau maha Mengetahui
bahagia yang terbaik untuk hambaMu ini….

Ya Allah cukupkanlah Engkau sahaja yang
menjadi pemeliharaku
di dunia dan di akhirat
dengarkanlah rintihan dari hambaMu
yang daif ini
jangan Engkau biarkan aku sendirian
di dunia mahupun akhirat
menjuruskan ke arah kemaksiatan
dan kemungkaran
maka kurniakanlah aku seorang pasangan
yang beriman
supaya aku dan dia sama-sama dapat membina
kesejahteraan hidup yang Engkau redhai
dan kurniakanlah padaku
keturunan yang soleh
Read More

Doa hyriel untuk pasukan kebangsaan


Assalamualaikum
Hallo semua.. korang sebagai penduduk malaysia bangga tak dengan pencapaian skuad Malaysia? setelah menjadi campion Piala AFF Suzuki Cup tahun lepas.. hendak menjadi juara sebenarnya lagi senang berbanding mempertahakan kejuaraan. setelah puas berpenat lelah kuad malaysia mempertahankan kejuaraan. . Sekarang Malaysia terpaksa tempoh berlawan dengan skuad daripada Thailand.. Perlawanan yang pertama masing-II berjaya memboloskan satu jaringan.. Sekarang tiba masanya perlawana yang kedua di Thailand.. MAmpukah harimau meombang kan gajah putih di tempat lawan..
Yang hyriel dapat taw skuad Malaysia mendapat pelbagai cubaan.. Antaranya Pasukan kebangsaan terpaksa berlatih di padang Awan yang sangat daif.. dengan lopak air yang berada di merata tempat membuatkan latihan berjalan dengan tidak lancar.. Tetapi, hyriel lihat mereka masih bersemangat.. Yang lebih menyakitkan hati,, pihak dari Thailand tidak membenarkan pasukan Malaysia mencuba padang yang bakal mereka guna untuk berlawan pada malam ini.. Walaubagaimanapun hyriel lihat mereka tidak patah semangat, dan mengaggap itu semua cubaan dari tuhan.. bukankah manusia yang sentiasa mendapat ujian dari tuhan adalah manusia yang dekat degan tuhan. :) Ingat pasukan Malaysia kami sebagai rakyat Malaysia sentiasa menyokong kalian dari belakang,, tumpaskan pasukan Gajah Putih seperti harimau malaya menumpaskan pasukan Garuda Indonesia.. 
Doa dari hyriel : 
Ya Allah,, engkau berkatilah perjuangan pasukan Malaysia untuk menundukkan pasukan dari Thailand. Engkau berikanlah semangat kepada mereka dan pastikkan Malaysia memenangai perlawannya malam ini.. Amin
Hyriel sebagai penyokong Pasukan Harimau Malaya sentiasa menyokong kalian walaupun pasukan Malaysia kalah :) Ingat malam ni ,, pastikan Harimau mampu menumbangkan Gajah Putih dan membanggakan rakyat Malaysia

Read More

Cita-Cita dan Plan B dalam hidup

Assalamualaikum


            Hallo dan selamat malam.. seperti biase saat-II macam ni mmg duti harian hyriel jadi night assistant di pusat jalur lebar Felda Tenang... kije hyriel kalau tak lain tak bukan ngadap FB,, Twitter, dan ni hah satu lagi blog.. kadang-II rase bosan pun ada jugak hyriel ngadap semua nie,, tapi kalau dok cangok lagi bosan.. sooo... hyriel takde pilihan lain selain ngadap semua ni dario pukul 8.30 to 11.30... 
         Straight to the point .. Kita haruslah pantai bercatur dalam hidup kita. maksud hyriel selain kita mengejar cita-II untuk menentukan masa depan,, kita juga kenelah membuat plan B untuk mengelakkan kita menjadi penganggur terhormat kelak... Biasalah kan,, zaman akan datang makin bnyak cabaran hidup yang akan kita tempuhi.. malang tu tidak berbau kan,, so kita sebagai orang yang profesional kenalah pasti kan plan B kita dapat membantu kita bila kegawatan ekonomi kelak.... hyriel bukan nak "masuk mesin basuh putar sendiri" . tapi hyriel juga ada Plan B yang rasa nye boleh membantu hyriel bila berlakunya kegawatan ekonomi kelak... sekarang nie hyriel tengah exam STPM untuk dapatkn STPM lah... tu kire cita-II hyriel yang utama... Plan B pula.. selepas hyriel abez exam STPM hyriel akan masuk kolej yayasan FELDA untuk belajar jurusan kemahiran.. 
           Rasa-II nya betul tak kalau hyriel kata,, macam mana pun gawat ekonomi negara kita pakaian dan makanan tidak akan dilupakan... betul tak?? so hyriel suggest kan kat blogger di luar sane ambil lah kemahiran dalam bidang jahitan dan kulinari.. jurusan ini akan membantu kita bila kegawatan ekonomi berlaku nanti.. Seperti hyriel ( bukan nk bajet ) . . . hyriel akan ambil kemahiran bahagian jahitan  di koles yayasan felda sementara menunggu result exam keluar,, dengan cara ini hyriel dapat menimba ilmu serba sedikit dan dapat menjimat kan kos keperluan akan datang serta yang paling baik dapat menjana pendapatan kelak... bukan kah itu menguntung kan kita... Kepada blogger mahupun pembaca di luar sana berfikirlah secara bijak dan gunakan lah kesempatan yang ada dengan sebaik mungkin agar korang semua tak menyesal nanti... Ok lah,, hyriel rase dah panjang lebar dah hyriel membebel nie,,, hyriel harap suggestion hyriel berguna untuk korang semua.. :))

Read More

Kenapa Hyriel Fobia dengan Tabuan ? ?

Assalamualaikum
hallo semua.. hye dah lama hyriel tak update my own entry dalam blog ni. Bukan apa, cuma hyriel rasa sebuk sikit dengan exam yang tak reti-II nak abiz kan.. Berbalik pada tajuk.. hari ni hyriel nak cerita atau kasi tau sama korang kenapa hyriel fobia dengan tabuan.. korang mesti tau kan apa tu tabuan? 


Haaa.. ni la tabuan punya sarang...
         Uke.. dulu masa hyriel berumur 5 tahun, my mother adalah salah seorang baby sitter kat kampung hyriel. Ramai lah yang hantar anak mereka.. kalau dikira 6 orang yang Emak hyriel jaga,,, tiga beradik lelaki dan dua perempuan dengan abangnya seorang, pada masa tu belakang rumah hyriel ada sebuah sarang tabuan yang sangat besar,,, macam kat atas ni lah,,, tapi rasanya lagi besar kot... orang kata malang tu tak berbau kan... pada masa tu mak hyriel pergi mesyuarat kampung di balai raya.. so anak-II jagaan tu akak lah yang tolong jaga,,, akak dengan kawan-II dia lepak di halaman depan rumah... oppppss lupe nak kenal kan anak-II jagaan tu... yang paling tua namanya apiz, ada yang hyriel panggil adik, uda, didi, bella dan farid kot..lupa lah,,hehehehe,, yang paling nakal apiz, adik dan uda... didi masih kecil lagi,,, masih merangkak,, so dia sentiasa ada bersama kakak,,, lepas duti harian,, kitorang mandi pagi-II ,,, lepas mandi baru akak lepaskan main,,, yang tiga beradik paling nakal tu dah main di belakang,,, tinggal hyriel dengan bella saja di depan...
              Sebelum hyriel ikut tiga beadik tu,, hyriel sempat pesan dengan bella..." bella duduk depan diam-II, bella perempuan tak boleh main dengan laki-II" lepas tu bella hanya ia kan saja..hyriel pon berlari kebelakang... bila sampai je hyriel di belakang,, hyriel tengok tiga beradik tu sedang balik sarang tabuan yang besar tu,,, yelah kan,, budak-II biar disuruh dari di tegah,,, hyriel pon join sekali balik sarang tabuan tu.. masa hyriel baling dengan batu.. tepat kena pada sarang tu... tapi tiada respone pon dari tabuan tu,, tiba-II budak yang hyriel panggil adik tu baling dengan sabut basah dan tepat kena sarang tu,,, tabuan pun keluar serang kitorang... baru hyriel nak lari.... hyriel nampak bella pun kena serang dengan tabuan tu,,, hyriel cuba tarik dia,,, yela kan,,, kudrat perempuan,,,, dia terjatuh,, hyriel tak tahan kena sengat tabuan yang bisa giler... hyriel pon lari kan diri.... hyriel bitau akk dan akak panggil emak... akak memberani kan diri lawan tabuan untuk selamat kan bella... seluruh badan bella dikerumuni dengan tabuan... akak pun turut kena tabuan tersebut,,, kami terus panggil teksi untuk dibawa ke hospital,,, pada awal nya bella uke saja,, sempat dia pesan dekat mak..." mak jangan nangis,, bella uke-II jep.." tapi kudrat badannya yang lemah,, tuhan lebih menyayangi nya,,, dia telah meninggal dunia... tapi keluarga bella anggap itu takdir tuhan,,, dia tak marah pun pada mak,,, tidak ambil apa-II tindakan pun,,, sejak dari itu hyriel cukup fobia dengan tabuan.... sejak itu mak takda lagi jaga anak orang,, mak takut tragedi yang sama berlaku lagi...
Alfatihah untuk arwah Bella..

Read More

Filem 29 Februari Full Movie

Sinopsis 29 Februari
Filem 29 Februari ini mengisahkan Budi yang dilahirkan pada tahun lompat, 29 Februari 1896 dan hanya dimakan usia empat tahun sekali. Fizikalnya yang kelihatan terbantut menyebabkan masyarakat menganggap kecacatan dialaminya sebagai sumpahan. Ia sebenarnya anugerah buat Budi yang melalui era transformasi Tanah Melayu kepada Malaya dan seterusnya Malaysia.
Kisah percintaan Budi dan Lily (Jojo Goh) melalui pelbagai cabaran serta dihalangi keluarga kerana perbezaan bangsa dan agama.
Filem 29 Februari terbitan KRU Studios menampilkan lakonan hebat Remy Ishak, Jojo Goh, Izzue Islam, Fizz Fairuz, Namron, Wan Hanafi Su dan Dian P Ramlee.
JOM TONTON : KLIKSINI
Read More

Filem Left Wings Full Movie



SINOPSIS FILEM LEFTWING 
Leftwings merupakan sebuah filem muzikal yang mengisahkan kehidupan empat anak muda (Ray, Dino, Rizal, Shah) yang telah menubuhkan sebuah band rock indie dengan menjadikan band rock WINGS sebagai idola mereka. Mereka bercita-cita ingin memperjuangkan jalur muzik Rock dan juga cuba mencipta nama di dalam industri mainstream.

Mereka juga memasang impian ingin menjadi pelapis kepada band pujaan mereka, WINGS dengan menamakan band mereka sebagai LEFTWINGS, iaitu band 'sayap kiri' kepada WINGS. Di samping itu, mereka juga menghadapi rintangan di dalam kehidupan peribadi mereka, konflik dalaman serta masalah cinta yang akan mempengaruhi hala tuju band mereka.

Dapatkah keempat-empat anak muda ini mengekalkan perjuangan band mereka disebalik konflik yang dihadapi oleh mereka?

JOM TONTON : KLIKSINI


Read More

S . A . M




Mengisahkan tentang Sam, seorang lelaki yang bekerja di sebuah syarikat percetakan. Sam bercinta dengan seorang gadis bernama Lisa yang juga rakan sekerjanya. Pelbagai peristiwa manis dan lucu berlaku dalam kisah cinta mereka. Konflik bermula apabila Lisa sering diganggu oleh Haikal yang menimbulkan pergaduhan di antara Sam dan Haikal.

Dalam masa yang sama, seorang lelaki kacak (Jefri) juga menaruh hati pada Lisa. Satu pergaduhan berlaku antara Sam dan Haikal yang mengakibatkan Haikal dipecat oleh majikannya. Haikal bengang lalu berjanji akan membalas dendam terhadap Sam. Selepas kejadian itu, Sam diganggu oleh kelibat lelaki misteri yang selalu mengganggu dirinya.

Sehingga ke satu tahap, Sam dan Lisa diculik oleh lelaki misteri tersebut. Jefri iaitu rakan sekerja Sam menyedari kehilangan Sam dan Lisa mengambil keputusan untuk mencari mereka. Sam dan Lisa pula panik apabila dia tersedar dirinya diculik dan dikunci di sebuah kilang lama kepunyaan syarikat majikannya.
Pelbagai rintangan dan cabaran dilalui oleh Sam untuk menyelamatkan Lisa serta mencari jalan keluar. Persoalannya, dapatkah Jefri menjejaki kehilangan mereka? Adakah mereka terselamat? Dan yang paling penting sekali…siapakah penculik itu??? Segala-galanya bakal terjawab dalam“SAM” sebuah filem cinta bercorak thriller dari pengarah muda Syafiq Yusof.

JOM TONTON : KLIKSINI


Read More

Filem Mantera Full Movie


Sinopsis Filem Mantera

Filem Mantera mengisahkan pergolakan antara dua kumpulan rahsia yang menguasai dunia dari sebalik takbir iaitu Alliance of Light dan Dark Legions. Kumpulan Dark Legions melalui syarikat Weston Tech membangunkan senjata rahsia yang dinamakan Mantera iaitu singkatan ‘Man Transformable Exo-Robotic Armor yang juga sistem motosikal dan sarung tangan nano dan boleh berubah menjadi baju perisai robotik. Bagaimanapun, ketua pereka Mantera iaitu Dr Natasha yang menyedari niat jahat ketuanya cuba untuk sabotaj dan memusnahkan sistem Mantera. Dia menghilangkan diri dengan pelan skematik dan kertas kerja Mantera. Sisa dan cebisan Mantera secara tidak sengaja dihantar kepada pelajar IT di Malaysia bernama Azman.

Azman dengan bantuan rakannya, Kevin membina semula Mantera sehingga menjadi motosikal berkuasa besar. Tanpa mereka sedari, motosikal itu boleh bertukar menjadi baju amor robotik yang boleh memberikan kekuatan dan kepantasan ‘superhuman’ kepada pemakainya. Sementara itu, Weston Tech menjejaki Dr Natasha dan Azman bersama sistem Mantera yang kini menyertai Alliance of Light sehingga ke ibu pejabat rahsia Alliance of Light di Timur Tengah. Pertempuran sengit antara Azman yang menjadi Mantera dengan robot pembinasa Weston Tech yang dipanggil Vega akhirnya tercetus.

JOM TONTON : KLIKSINI


Read More

Filem Momok Jangan Cari Pasal



Sinopsis Filem Momok Jangan Cari Pasal

Filem Momok Jangan Cari Pasal menyingkap tentang perjalanan filem terbaru arahan M.Jamil. Sepanjang penggambaran filem ini, banyak kejadian-kejadian seram yang benar-benar berlaku. Semenjak hari pertama penggambaran, krew dan tenaga kerja, termasuk pelakon semuanya diganggu oleh "Momok" dan kejadian-kejadian yang aneh dan misteri.

Bermula dengan babak Rasuk di mana pelakon Sheril Aida dan Wan Raja telah benar-benar dirasuk. Penggambaran tergendala. Begitu juga dengan hari-hari seterusnya yang melibatkan babak Pontianak dan Pocong di mana gangguan di babak Pontianak dan Pocong mengakibat beberapa pelakon dan krew produksi jatuh sakit. Pelbagai kejadian seram dan lucu yang telah berlaku yang turut membuat penggambaran tergendala.

Ajaq dan Kamarul, dua orang pelakon mula menimbulkan kerenah mengganggu pengarah dan krew kerana terpaksa menunggu lama di lokasi. Maka terjadilah pula cinta lokasi di antara Ajaq dan Liza, si mekap artis. Kehampaan dan gangguan di lokasi juga telah menyebabkan beberapa pelakon dan krew produksi turut diserang histeria.

Akhirnya sebagai pengarah, M.Jamil mengambil keputusan untuk ‘berhenti seketika’ dari membuat penggambaran bagi membolehkan beliau membuat majlis doa selamat dan tolak bala. Tok Wan yang dipanggil untuk melancarkan penggambaran filem ini tanpa gangguan juga tidak dapat membantu sepenuhnya.

Ke mana hilangnya Ajaq, pelakon baru yang terlalu minat untuk berlakon namun akhirnya lari ketika di set penggambaran? Adakah Sheril Aida terlalu mendalami wataknya sehingga dirasuk? Apakah kemunculan kucing hitam di lokasi penggambaran sebagai jelmaan ‘MOMOK’ untuk memberitahu sesuatu? Dapatkah filem ini disiapkan dan adakah M.Jamil akan meneruskan penggambaran filemnya ini walaupun semua krewnya diganggu? Semuanya bakal terjawab dalam filem Momok Jangan Cari Pasal.

JOM TONTON : KLIKSINI


Read More

Rindunya dekat Arwah Abah

Assalamualaikum

Abah...
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari...
hari nie 14 okt 2012 hampir 2 tahun Abah pergi...
rasanya baru semalam Abah peluk orangg kan syahdu masih terasa lagi nie...
Abah tahu tak...
itulah pertama kali Abah peluk anak Abah yang nakal nie sejak orangg dewasa...
dan itu juga terakhir kalinya...
Emmmmm...rupanya Abah dah tau Abah nk pergi jauh...
nk tinggal kan anakanak Abah...nak tinggal kan dunia fana nie...
Abah macam dah sedia...
3hari sebelum tu dada Abah dah sakit..
sepatutnya Abah kena pergi hospital...
tapi Abah tak nak walaupun Emak dah paksa..
tapi dari hari ke hari Abah tak pergi hospital jugak...
Abah cakap " takpayah lhaa"  Abah masih berdegil..
Masa tu Abah perasan tak ?
Semasa Abah hantar orang pergi ke PLKN
kali pertama Abah tawar kan pada Orang untuk membeli snak untuk dibawa ke PLKN
tapi orang tolak je mase tuwh
Abah cuma gelak jea...
Emmmmmmm...bahagiaa nya saat itu...
Orangg masih ingat lagi...
Bila orangg eksiden balik dari kebun...
Punya lhaa orangg takut...
Orangg warning adik jangan bgtau kat Abah...
Orangg cepatcepat selubung kan moto dengan kain...
abah perasan juga , Abah tanya kenapa ?
Selamba jea orangg jawab , hari dah nk hujan...
Abah...
Tujuan orangg menipu tu supaya Abah tak risau...
Maafkan orangg kerana sampai Abah pergi Abah tak tau hal sebenar...
Abah , orangg menipu abah kann...
Ampun kan orangg dari hujung rambut sampai hujung kaki...
Orangg banyak buat salah dengan abah...
Abah... Hari tu hari selasa 10 November 2011...
Pagi tu orangg tengah jalan kan aktiviti fizikal kat PLKn...
Ketua Kem bagitau orangg cakap aabah dah takda...
Hmmmm , terkelu , terbisu , terkaku ,terpaku .
Abah tahu tak ?
Orangg berlari dalam keadaan separuh sedar...
Hanya diam melayan perasaan...
Kenangan bersama Abah berputar dalam kepala nie...
Jalan depan terasa makin kelam...
Airmata dah tak mampu di tahan...
Masa tu seandainya apaapa terjadi di jalan tu orangg relaa...
Kosongg...sekosong hati nie...
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh tu lain benar suasananya...
Terasa syahdu dan sayu...Dinginnnn...
Namun alhamdulillah akhirnya orangg sampai jugaa...
Abah mesti nampak orangg jatuh terduduk di lantai rumah atas...
Mesti Abah nampak kakak baca yassin untuk Abah..
Mesti abah nampak mak cium dahi abah...
Mesti abah nampak adik menagis kat sudut tu...
Mesti abah nampak semua tu kann... kann... kann...
Abah...
Orangg masih ingat lagi...
Orangg baca yassin kat tepi teman kan abah...
Jam 10.00 pagi abah di mandi kan...
Mesti abah rasa betapa lembut nya orangg mengosok seluruh tubuh abah...
Orangg gosok kaki abah perlahan lahan...
Abah perasan tak ?
Pakcik yang mandikan Abah tu pujuk orangg...
dia kata " adik , jangan nangis . kalau sayangg abah jangan buat begitu.. jangan nangis ya.. "
Bila pakcik tu kata begitu...
Lagi lhaa... laju airmata nie...
Tapi orangg kawal supaya tak menitik atas Abah...
Abah...
Sebelum muka Abah ditutup buat selamanya...
Semua anakanak Abah mengelilingi Abah...
Menatap wajah Abah buat kali terakhir...
Semua orang kata Abah seolah olah senyum jea...
abah rasa tak ?
Masa tu orangg sentuh dahi abah...
Orangg rasa sejukkk sangat dahi abah...
Orangg tk mampu nk cium abah..
Orangg tk terdaya...
Jam 1.45 tengahari abah diusung keluar dari masjid...
Denish pula terkulai dalam pelukan kakak...
Badan Denish terasa panas...
Abah.....
Cucu abah tu demam....
Sampai jea ditanah perkuburan...
Semua orangg dah tunggu...
Abah nampak tak orangg sambut abah dalam liang lahad...
Abah nampak tak orangg bantal kan kepala abah..
Abah mesti nampak semua tu.. kann... kann...
hmmmmmm......
Abah... Harihari ku lalui tanpa kewujudan abah lagi...
Begitu terasa kehilangan abah...
Boleh kata setiap malam selepas magrib , anak abah nie berendam airmata...
Abah tahu ?
Orangg cuba bertahan...
Memujuk diri sendiri tapi tk juga redha...
Orangg rasa nak call abah...
Nak cakap dengan abah...
Orangg rindu sangat dekat abah...
Anak abah yangg nie dah tak betul kann ?
abah tahu ?
Disaat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
Rasa nyilu sangat...
Menusuknusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada...
Sampai sekarangg bila kerinduan tu menjelma...
Hanya sedekah Al-Fatihah orangg berikan...
Abah , sampai kat sini jelaa coretan orangg..
Akhir kata untuk abah...
ILOVEANDMISSYOUSOMUCH !
Dan jutaan terima kasih sayangg dari kecil sampai ke besar...
Sampai ahkir hayat ini jasa abah tak akan mampu orangg balas..
Read More

Janji Melayu

Assalamualaikum



Selamat malam kepada semua blogger..  Semenjak dua ni hujan sering saja turun. Alhamdulillah sesungguhnya hujan tu salah satu rahmat dari Allah kan?? Ok berbalik kepada tajuk... Hyriel selalu dengar orang-II akan kata "janji melayu selalu tak ditepati" "Melayu mudah lupa" melayu tu melayu ni.. Hallo Hyriel sebagai salah seorang kaum melayu kadang-II tak boleh terima lah bila ramai yang cakap macam tuwh.. Sebenar nya disebabkan segelintir orang yang berbangsa melayu lah yang tak suka menepati janji telah merosakkan kepercayaan terhadap orang melayu. 

Ok bekas Perdana Menteri kita ada cakap " Melayu Mudah Lupa ". kebanyakkan kaum dalam Malaysia ni, cina merupakan kaum yang majoritinya lebih maju dalam bidang ekonomi.. Ada juga orang melayu yang berjaya, tapi tu lah apa yang dikatakan oleh Tun Dr Mahathir dimana  Melayu Muda Lupa. Bila hidup senang sikit mulalah timbulnya sikap riak, bongkak dan sewaktu dengan nya. Kalau sikap ni masih berterusan,, kaum china dan yang lain akan terus bertahta menjadi kaum yang termaju dalam negara kita ni..

Ok berbalik pada topik janji melayu. Let say, ada sepasang pasangan ni yang hendak menjalankan majlis pernikahannya.. Belah lelaki telah berjanji akan sampai bersama rombongannya pada jam 02:00 ptg. Seandainya belah lelaki lambat sampai pada masa yang telah dijanjikan, mesti ada segelintir yang akan berkata " nie lah janji melayu, cakap tak serupa bikin". Ok, seandainya pihak lelaki datang awal sedikit daripada masa yang telah dijanjikan, eg jam 01:45 ptg. Confrm ada yang cakap " gelojoh betul belah lelaki tu,, awal sgt datang" Haiyoooo.. macam mana ni.. mana satu yang perlu diikut?? 

Hyriel betul-II tak faham dengan pemikiran orang melayu sekarang yang cukup handal menjadi penganalisis dalam isu-II semasa yang berlaku walaupun tiada bukti yang sahih.. Memang la hyriel pun tak cukup perfect nak cakap orang lain macam tu. But, atleast hyriel cepat perasan dengan keadaan ini supaya hyriel boleh cuba mengelak daripada berlaku keatas hyriel. Ingat,, please jangan disebabkan nila setitik rosak susu sebelanga.. jagalah air muka bangsa Melayu dan jangan disebabkan kita Bangsa kita dipandang hina.
Read More

Cinta Bermatlamatkan Syurga

Assalamualaikum
Cinta. Berbicara tentangnya tak semudah berkata-kata. Kerana ini adalah rasa, bukan hanya kata-kata. Tetapi, tidakkah hati juga boleh berkata-kata tanpa suara? Yang hanya boleh didengari dan difahami oleh-Nya. Tak gitu? ^^
Remaja dan perasaan cinta memang sudah sebati pada zaman moden ini. Budaya ber’couple’ juga sudah semakin menjalar di kalangan kita. Maklumlah, bangga ada orang sayang kita, ada orang ambil berat pasal kita, ada orang call selalu, ada orang sms selalu dan macam-macam lagi strategi yang dikatakan angau ber’cinta’ ini.
Lumrahnya, pusat-pusat Bandar yang selalu menjadi tempat untuk meluangkan masa bersama pasangan. Dah biasa dah. Asyik-asyik Jaya Jusco,Tesco, Giant, Centre Point, Kompleks PKNS dan yang sewaktu dengannya. Yang upgrade lagi dekat Mid Valley, Sunway Piramid, Sunway Lagoon.
Cubalah try dekat masjid atau surau untuk dengar tazkirah dan ceramah agama. Boleh ajak keluarga sekali. Dua-dua belah keluarga boleh pergi. Libatkan keluarga lebih-lebih lagi ibu bapa dalam setiap pertemuan agar tidak timbul fitnah dan gangguan syaitan. Barulah ‘gentleman’, tak gitu? =.=
Couple = Cinta?? No!
Sebab apa?? Sebab…
Cinta itu fitrahnya suci bersih tanpa noda dan dosa..
Cinta itu sifatnya mulia dan tinggi..
Cinta itu matlamatnya ingin ke Syurga, bukan ke Neraka..
Pasangan yang ber’couple’ hari ini menganggap ber’cinta’ mereka itu indah sebab :
-          Selalu berbalas sms dan call
-          Selalu ber’dating’ bersama
-          Selalu ke hulu ke hilir bersama
-          Selalu berpegangan tangan ke sana ke sini
-          Selalu mesra berdua bersama
Itu bukanlah sebenarnya cinta wahai sahabatku sayang. Perbuatan-perbuatan itu halal dan dianggap cinta seandai diri sudah selesai diijabkabulkan. Bergelar isteri. Bergelar suami.
Andai belum,itu adalah strategi syaitan untuk memperdayakan langkah kita menuju ke Neraka. Jangan sesekali ikut telunjuk ajaran pesong bisikan syaitan. Kelak, nanti syaitan itu yang akan ketawakan kita sebab masuk Neraka bersama mereka. Mahukah kita seperti itu?? Kata cinta!
Andai cinta, pasti kita ingin berkasih sayang di Syurga-Nya..
Andai sayang, pasti kita mahu berterusan hingga ke Jannah-Nya..
Tak gitu??
Jadi, ukurlah cinta kita. Apakah tingkah kita dalam ber’cinta’ menuju ke arah Neraka atau Syurga?
Benarkah kita cinta?
Atau hanya suka-suka?
Atau hanya hendak membuang masa?
Atau hanya hendak melayan nafsu durjana?
Atau hanya hendak membuktikan ke’laku’an kita?
Atau hanya hendak menayangkan keegoan kita?
Read More

Nilai Kasih Ibu

Assalamualaikum

Kisah ini adalah mengenai Nilai Kasih Ibu.

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu.

Kos upah membantu ibu :

Tolong pergi ke kedai – RM4.00

Tolong jaga adik – RM4.00

Tolong buang sampah – RM1.00

Tolong kemas bilik – RM2.00

Tolong siram bunga – RM3.00

Tolong sapu sampah – RM3.00

Jumlah – RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar di mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

Kos mengandungkanmu selama 9 bulan – PERCUMA

Kos berjaga malam kerana menjagamu – PERCUMA

Kos air mata yang menitis keranamu – PERCUMA

Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu – PERCUMA

Kos menyediakan makan minum,pakaian dan keperluanmu – PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku – PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh si ibu. Si anak menatap wajah ibu, memeluknya dan berkata “Saya Sayangkan Ibu”.

Kemudian si anak mengambil pen dan menulis ‘Telah Dibayar’ pada mukasurat yang ditulisnya.
Read More

Jodoh Manusia Ketentuan Ilahi

Assalamualaikum


Tidak, Jodoh tiada kaitan dengan keturunan.. Hanya belum
sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk
ke seberang. Kalau panjang jambatannya jauhlah perjalanan kita. Ada
org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. Usia 25 tahun
rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa2 kalau
sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan.
Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa2 lewat sembahyang.
Allah mendengar. 

Wanita baik untuk lelaki
yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Biar
lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan biar seorang diri drpd
menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman 
kemudian nanti. 

Memang kita mudah ter silap
mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia
kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar2 mendapat apa yang
kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah. 

Kita selalu melihat org
memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita, bahagianya org itu.
Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kita
ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil 
pula org yang memandu kereta
mewah(walaupun sebenarnya tak mewah) terpaksa membayar lebih
tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan. Orang lain membeli
dengan harga biasa, dia
terpaksa membayar berlipat ganda. 

Ketika anda terperangkap
dalam kesesakan jalan raya, motosikal 
mencelah-celah hingga mampu
berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku
hanya menunggang sebuah motosikal seperti itu dan cepat sampai ke
tempat yang dituju. Padahal si penunggang motosikal mungkin sedang
memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di tgh2 bandar raya. Bukan semua yang anda sangka
membahagiakan itu benar2 membahagiakan. 

Bahagianya mungkin ada tapi
deritanya juga datang sama. Semua benda, pasti ada baik buruknya. Demikian juga perkahwinan.
Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah Nabi, sebagai saluran
yang betul untuk melepaskan shahwat di samping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga
buruk sebab ramai org yang berkahwin hidupnya
semakin tidak terurus. 

Ramai orang menempah neraka
sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam berumahtangga. Bukankah
dengan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin,
tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak? Bukankah apabila
anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke
neraka? 



Berapa ramaikah yang
menyesali perkahwinan masing2 padahal dahulunya mereka bermati-matian
membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa
sahaja asalkan segala impian menjadi nyata? 

Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. 
Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah,belajarlah dulu. 
Jika rasa2 belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak2, carilah dulu
kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang
tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, akhirnya jatuh
terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik. Berkahwin itu indah dan
nikmat bagi yang benar2 mengerti tuntutan2nya. Berkahwin itu menjanjikan
pahala tidak putus2 bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan
iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat.
Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan 
insan kepada kesempurnaan
insan, bagi yang mengetahui rahsia2nya. 

Berkahwinlah anda demi Tuhan
dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut
kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang
menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong2nya agar jemputan itu
mudah sampai dan tidak terhalang. " 



Seorang teman pernah berpesan.. 
"Kadang2 Allah sembunyikan matahari.. 

Dia datangkan petir dan kilat.. 
kita menangis dan tertanya-tanya, 
kemana hilangnya sinar.. 
Rupa2nya.. Allah nak
hadiahkan kita pelangi.." " 

`Cinta yang disemadikan
tidak mungkin layu selagi adanya imbas kembali. Hati yang remuk
kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi. Jiwa yang pasrah bertukar
haluan selagi esok masih ada. Parut yang lama pastikan sembuh selagi
iman terselit didada...

P.S :- Ramai yang ingin
berkahwin, tetapi ramai yang tidak tahu
menghargai sebuah perkahwinan..


Read More

Renungan Kita Bersama

Assalamualaikum

Barangkali kisah ini boleh menjadi renungan bagi kita, terutamanya yang ingin berumah tangga : 


Alkisah, seorang pemuda miskin bernama Jamil, berasal dari Kampong
Pengan,Bota, Perak. Keluarganya hanyalah keluarga sederhana. Tidaklah
disebut miskin. Ayahnya sehari-hari bekerja sebagai tukang jahit di
kampungnya. 

Karena kegigihannya, Jamil berjaya melanjutkan pelajaran hingga ke UTP walaupun dengan perbelanjaan seadanya. 


Semasa dipenghujung tahun kedua di kampus, Jamil jatuh hati pada
seorang gadis bernama Raja Ayu Sofea, juga sama-sama kuliah di fakulti
yang sama. Ayu adalah putri seorang tokoh korporat ternama di daerah
Ipoh dan juga masih keturunan diraja. Walaupun secara ekonomi, mereka
jauh berbeza, namun itu tidak menghalang keduanya untuk saling
mencintai. Jamil juga tidak calang-calang ketampanannya, memang ramai
menggilainya, tetapi Ayu jadi idamannya. 

Ayah Ayu yang
mengetahui putrinya begitu mencintai pemuda kampung dari keturunan
biasa, tak mampu mencegah gelora cinta putrinya. Maka, setelah keduanya
lulus, pernikahan keduanya pun diselenggarakan dengan meriah. Pesta
besar-besaran diadakan untuk mengiringi nikahan. Ayah Jamil yang tak
punya banyak harta, hanya dapat memberikan bantuan sumbangan pakaian,
langsir, sarung bantal, yang semuanya dibuat dan dijahit sendiri khas
untuk pernikahan anaknya. 





Bahagiakah Ayu bersanding dengan Jamil ? Bahagiakah Perkahwinan Mereka Hanya Kerana Cinta ?




Ternyata kebahagiaan mereka tidak berlangsung lama. 





Tibalah saatnya malam pengantin tiba. Mereka berduapun memasuki
peraduan dengan bahagia. Namun,ketika Jamil membuka pakaiannya dan
tinggal hanya memakai seluar dalam, berteriaklah Ayu dengan kuat,
sebelum akhirnya pengsan tak sedarkan diri. Jamil masih dalam
kebingungan dan tidak tahu kenapa isterinya histeria dan pengsan.
Dilihatnya seluar dalam yang dipakai. 

Aduh !!! Jamil lupa
yang seluar dalam itu dijahit oleh ayahnya, dibuat dari kain bekas
bungkus tepung gandum. Di tengah seluar dalam itu masih terpampang
jelas tulisan, "BERAT BERSIH 25 KG". 

Sudah tentu Ayu terus pengsan melihatnya. Ayu tidak dapat membayangkan seberapa besar isinya dengan berat sebegitu.
Read More

Persaingan

Assalamualaikum
                Selamat senja kepada semua pembaca (ader ker?) . bila cerita pasal persaingan setiap manusia mesti bersaing untuk mendapat yang terbaik dalam hidup, tetapi ada juga yang siang secara kejam. ok straight to ade point. Banyak dah yang aku tengok keadaan yang berlaku di sekeliling aku. masing-II bersaing bukan saja untuk mendapat yang terbaik, but ada juga bersaing untuk nampak the best dalam kalangan yang ada. ok persaingan yang paling hangat sekarang ni yang hyriel dapat tengok ialh persaingan untuk merebut perempuan bagi lelaki dan sebalik nya bagi yang perempuan. "Ada ke lelaki rebut lelaki?" ok abaikan~ bukan tak boleh rebut perempuan ni.. Tapi harus lah berpada-pada jgn sampai kita ni jadi perbualan ramai. yang paling hyriel tak suka bila rebut perempuan mesti ada yag tak puas hati.. Timbul la pergaduhan antara hang jebat dengan hang tuah.. haha 
             Ok cerita pasal rebut awek or pakwe habis. Ada lagi satu perkara yang baru-baru ni berlaku depan mata hyriel sendiri. Mungkin ada yang perasan dan ada yang tak kot. Dua orang guru yang mengajar mata pelajaran yang sama tetapi kelas yang berasingan. masing-II menunjukkan kepakaran dan menceritakan kisah yang boleh mendatangkan kemegahan dalam diri mereka. Kami sebagai anak murid hanya mampu mendengar dan melihat. Cikgu A "kalau anak murid saya dapat markah bawah 70% saya anggap bodoh". Ini lah yang hyriel pegang bile cikgu A berkata. Cikgu B pula tak mahu mengalah dan menyatakan "lepas saya peganag kelas (sekian) time real exam saja ramai yang dapat A+" Hello,, memang la banyak jasa guru yang membantu kami sebagai pelajar yang jahil ni. tapi dengan membanggakan diri sendiri tu hyriel rasa tak manis la kan. ada suatu ketika mereka macam saling menunjukkan mereka la lebih baik antara satu sama lain.. That's good tapi tak manis jika seorang guru manampakkan yang mereka saling menonjolkan diri meraka sehinggakan murid-II boleh perasan.
                Cerita Sang Arnab dan Sang kura-kura sentiasa hyriel jadikan teladan agar hyriel tidak menjadi seperti sang arnab yang berkebolehan tetapi angkur dan bongkak sehinggakan tewas dengan sang kura-kura dalam pertandingan lumba lari... (betul-II sastera la) wtf la kan.. janji setiap saingan yang hyriel bagi kat pesaing adalah secara sihat.. tetapi masih ada segelintir orang keliling yang tidak berpuas hati sebab setiap saingan hyriel yang menang.. Renung-II dan selamat beramal~
Read More

Tukar template baru ??

Assalamualaikum
 Selamat malam semua,,, Alhamdulillah akhirnya hyriel dapa juga siap kan penukaran template baru bagi blog hyriel.. actually baru siap 85% saja. now hyriel otw nak buat header baru... bolaeh la sesiapa yang nak bagi idea kat hyriel.. blog yang berwajah baru hyriel sekarang adalah nampak matang sedikit . kenapa? sebelum ni kebudak budakan ker? hehe bukan lah,, sebelum ni kan hyriel punya blog colourfull.. api hyriel sudah tetap kan warna pilihan baru hyriel iaitu warna putih.. cantik tak.. actually tak cantik pun tapi kelihaan kemas la berbading lama kan... apa pun erima kasih kepada kawan-II hyriel yang beri sokongan :)    insyallah hyriel sedaya upaya menambah baikkan blog hyriel.. 

gambar ni juga yang terbaru yang hyriel dah upload.. tak lah sehebat mana kan ? baiklah, apa-II hal nanti hyriel akan update entry baru.. mesej dah pun hyriel sampai kan.. selamat malam ^^,
Read More

Tutorial : Kotak Blockquote Ber-Shadow Bila Cursor Menyentuh

_>> Assalamualaikum <<_ center="center">
hye semua,, hari ni hyriel nak bagi tuto untuk kotak Blockqoute ber-shadow... kalau korang tak tau ape yang hyriel merepek ni,,, tengok contoh kat bawak ni yer, lepas tu follow step yang hyriel sedia kan ^^,
1. Log in > Dashboard > Design > Edit Html

2. Tekan Ctrl F serentak , dan cari kod ini :
blockquote:hover {
 3. Ada takk ? Kalau tak jumpa , cari kod ini :
.post blockquote {
 4. Kalau dah jumpa bagus . Kalau tak de , maknanya template awak memang tak de lah tuu :)  Kalau jumpa kod di nombor 3 , paste kan kod di nombor 2 di bawah kod no 3 ^^ Paham tak?

5. Then , paste kod ini di bawah kod  blockquote:hover { :
border:2px dashed #000000;
    -moz-border-radius-topleft: 10px;
    -moz-border-radius-bottomright: 10px;
-moz-box-shadow: 0 0 18px #FF3399 ;
-webkit-box-shadow: 0 0 18px #FF3399 ;
    }
 6. Then , korang tekan PREVIEW dulu . Kalau tak de error , boleh lah korang SAVE . Kalau ada ERROR jugak . Lihat betul-betul kod , di mana silapnya okeyy ? :)


7. SAVE bila semuanya dah siap ! ^^v

Read More

Tutorial : Border Melengkung Di Sidebar Title

_>> Assalamualaikum <<_ center="center">
hye all.. hari ni hyriel nak ajar sesuatu yang baru bagi new blogger,, sapa yang dah tau tu,, diam-II aje..:) laa ni hyriel nak ajar korang cara letak border melengkung di Side Bar title.. paham ak ni??

macam ni la..

jom ikut step yang hyriel bagi ni ye..

1. Korang pergi ke Template > Edit Html > Proceed 

2. Tekan Ctrl F serentak , dan cari kod ini :
h2 {

3. Ada jumpa kan ? Kalau jumpa , paste kod ni di bawah kod yang korang cari tadi :
text-align:center;
background-color: #FF4848;
border-radius: 30px 30px 0px 0px;
border-top: 3px solid #FF4848 ;
border-left: 3px solid #FF4848 ;
border-right: 3px solid #FF4848 ;
 4. Ok . Sekarang yang warna MERAH tu warna sidebar title tu . Kod warna korang boleh dapatkan DI SINI !!

5. Now ! Cer preview . Tengok menjadi tak sidebar korang tu ?

*Kalau jadi , alhamdulillah . Tutorial Hyriel ni berjaya menggembirakan hati korang tu . ekekeke . 


6. Apa lagi ? Now SAVE ! **SIAP**
Read More

Takdir aku dan dia

_>> Assalamualaikum <<_>
Sudah lama rasanya Hyriel tak jenguk blog ni,, mesti dah berabuk kalau blog ni sebuah bilik kan? tak kisah lah.. hari ni hyriel cuma nak cerita kan tentang antara hyriel dengan si Dia.. hehehe Alhamdulillah maybe kami ada jodoh.. hubungan kami selamat sehingga ke hari ini.. tapi bua kata orang-II dulu mana ada bumi yang tak ditimpa hujan kan? biasa lah adat bercinta.. setiap percintaan mesti ada time yang kita akan bergaduh.. mungkin salah faham.. begitu juga hubungan antara hyriel dengan si Dia.. 
Sudah takdir yang tertulis antara hyriel dan Dia.. Hyriel selesa bila bersama dia.. mungkin kebetulan banyak persamaan antara kami.. Hyriel tahu ada sebahagian di luar sana yang tak bersetuju dengan hubungan kami.. tapi buat kata orang kampung " ader aku kesah?" hahaha Hyriel tahu dia seorang yang jujur dan setia.. insyallah Hyriel akan usaha untuk menjadi yang terbaik untuk dia.. Hyriel akan menjadi seorang yang setia dan jujur.. 
Serius sayang Hyriel pada dia tak sma dengan sayang Hyriel dengan kawan Hyriel yang lain.. " Aku Cinta Engkau Kerana Allah" Hyriel sentiasa pegang ayat yang istimewa ni untuk jadikan panduan agar cinta kami di redhai.. Hyriel sering berdoa agar hubungan kami kekal hingga ke Jannah...Amin~
Tuhan... jagakan dia.. Dia kekasihku.. kan teap milikku..
Aku.. selalu mencintai.. sungguh menyayangi ..
Sepenuh hati ku
Sudikah kamu untuk menjadi milikku buat selamanya??? cewahhh.. bukan lah nak jiwang.. cuma hyriel mestilah practise nak cakap macam ni.. gugur ber jantung nak cakap live-II.. tapi insyallah suatu hari nanti pasi semua nie akan terucap... Insyallah...
 utusan buat kekasih aku... sayee tahu yang saya agak rapat dengan classmate sayee terutama perempuan,,, tapi percaya lah... dalam hati saya cuma ada kamuu seorang sahaja.. Azwana Hana cuma awak seorang sahaja yang sentiasa segar dalam hati saya..jangan lah risau dengan apa yang sayee selalu lakukan,,, Insyallah Allah selalu ada bersama saya dan membimbing saya... 
Read More

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "

© 2011 Warkah Dari Putera Hyriel, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena